Distilare vin ars sau Coniac (cognac)

Distilare vin ars sau Coniac (cognac)

Distilare vin ars sau Coniac (cognac). Distilare vin pentru obținere Vin ars sau Coniac, sau Cognac. Cum fac eu : dupa ce trag vinul prima mana si ramane boasca, adaug apa si zahar, respectiv 1 kilogram de zahar la găleata de apa calda. Se produce din nou o fermentatie, de fapt este mana a doua de vin pe care o făceau bătrânii. Dupa 10-15 zile, din a 5 a zi il gust sa nu se facă otet, il trag si il pun in butoi, in speranța ca va fierbe precum vinul mana intai. Anul acesta nu-mi dau seama cat a fiert, sau daca a fiert.

Distilare vin ars sau Coniac (cognac)

Distilare vin ars sau Coniac (cognac)

In cazanul de tuica intra cam 60 de litri de vin din care obtin 10 litri de coniac la 40 de grade (mie imi place mai tare).
Acesta își păstrează o aroma deosebita, un gust aparte din bobul de strugure. In comparație cu tescovina pe care o făceau bunicii mei, este o finete. Tescovina (adică= dupa ce se pune apa si zahar, se la sa la fermentat, dupa care se pune in cazanul de tuica cu tot cu struguri si ciorchini), tescovina are un gust acrisor foarte neplacut, poate chiar amarui, din aceasta cauza am ajuns sa fac o tărie mai fina.
Anul trecut am pus putina apa si zahar in struguri si am abtinut doar 10 litri de coniac / vin ars. Din aceasta licoare am dat la gustat (cate o sticla de 0,75 litri) la băutori vechi de fineturi. Toti au ramas uimiti de ce am obținut. Anul acesta o sa fie o recolta mai bogata.
Acum o sa fiu si mai muncitor, voi distilat coniacul de doua ori. Dupa distilarea vinului, obținut prima serie de coniac pe care o mai distilez inca o data, si voi obține un produs mai fin.
Cazanul de tuica l-am cumparat de la fier vechi cu 200 de lei, are 60-70 litri si ii lipsea teava dintre cazan si serpentina. Dupa ce am facut prima data cu el cu lemne, Tradițional, m-am hotarat sa il fac pe gaz cu un arzator. Intre timp mi-a venit ideea sa-l fac electric!!! Si cu sprijinul unui prieten instalator i-am montat o rezistența de boiler de 3 kW ( 3000 de watti) si merge struna fara sa te murdărești pe mâini. Răcirea era o problema pentru ca trebuie sa-i schimbi apa calda, sa o menții mereu rece. Si in partea de sus (furtunul alb de sus din video) i-am facut o gaura de prea plin prin care se scurge apa calda, iar in serpentina duc un furtun (furtunul verde) cu apa rece de la robinet pana la baza serpentinei, cugand foarte încet, apa rece împinge apa calda in sus care se scurge in prea plin. Prin urmare, doar trec pe la el la 20 de minute.
Atunci cand distilez vinul, licoarea rezultata o las mai slaba, la 30 de grade, ca sa am lichid suficient pentru a doua distilare.
La final in pun in butoi de lemn de salcâm pentru culoare, pe viitor o sa incerc si in butoi de stejar.
La final ma bucur de o băutura fina, naturală, cu un gust aparte la 40 de grade. Si nu ma doare nici capul. Cazanul este izolat cu niste panza de sac, pentru ca are pierderi de caldura si nu pleaca fierberea.

 

Aparat pentru distilat palinca, volum 92 L

aparat pentru distilat vin

 

 

Cazane pentru tuica, palinca, coniac, ideale pentru distilarea Vinului din cupru de diferite dimensiuni si capacitati.

detalii si pret

Save

Recomandari

Tags: , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.