Cum se face vinul acasa

Cum se face vinul acasa

Cum se face vinul acasa?

Cum se face vinul acasa? Stiu ca sunt multi care nu cunosc tainele unui vin de calitate, de aceea vin cu acest articol pentru a face un vin bun. Pentru a face un vin bun trebuie sa tii cont de mai multi factori, incepand de la perioada de cules struguri pana la modul in care se pun la presat, dar si modul in care este pus la distilare. Perioadaa ideala derecoltaree a strugurilor trebuie sa inceapa dupa data de 15 septembrie pentru ca atunci strugurii au atins deplina maturitate iar saturatia de zahar este maxima.

Dupa culegerea strugurilor, acestia trebuie zdrobiti cat mai repede, mai ales daca afara este cald, pentru ca strugurii vor fermenta, mai ales daca sunt depozitati in saci. Este bine ca strugurii zdrobiti sa fie păstrati 1 sau 2 zile in cazi mari de lemn. Pentru a-i zdrobi folositi o masina speciala pentru aceasta operatiune. Aceasta masina se numeste zdrobitor de struguri sau teasc si poate fi cumparata de aici.

Dupa cele doua zile, strugurii impreuna cu mustul se mai trec inca o data prin zdrobitor, astfel veti stoarce si ultima picatura de must din struguri. Puneti mustul in butoi sau in damigeana insa nu le umpleti, pentru ca va fermenta si va curge pe jos. Este indicat sa le lasati mai goale.

Puneti o aerisire la butoi si in nici un caz sa le sigilati. Cea mai folosita metoda este compusa dintr-un dop gaurit pe centru in care fixam un furtunas subtire. Se fixeaza dopul pe damigeana etans iar celalalt capat  al furtunului se pune intr-un vas cu apa. Este important ca in butoi sau in damigeana sa nu patrunda aer din exterior pentru ca vinul va oxida.

Depozitarea butoaielor se face in locuri bine aerisite deoarece gazele de fermentatie sunt foarte texice si pot provoca decesul in doar cateva minute.

Procesul de fermentatie dureaza aproximativ 2-3 sapamani. la o sapamana dupa oprirea procesului de fermentatie puteti pune dopurile de finitiv. Vinul trebuie separat de drojdie, deoarece gustul de drojdie va afecta calitatile vinului. Chiar daca vinul nu este complet limpezit, trebuie separat (tras) de pe drojdie.

Procesul de separare se repeta de cateva ori, la interval de cateva zile, pana cand vinul ramane curat, fara drojdie. Cand vinul este limpede se poate pune dopul de finitiv la butoi/damigeana/sticla

Vasele cu vin se pastrează la loc intunecos si racoros.

 

zdrobitor de struguriZdrobitor desciorchinator struguri manual Lore Enologia

 

detalii si pret

Recomandari

Comments are closed.